6 design trend 2017-ben!

 

 

1. Minimal design

 

A minőségi tipográfia, a kifinomult, elegáns megjelenés sokat jelenthet egy adott termék megítélésében. Sok szín használta sok esetben nem szükséges, mert elegendő a fekete, fehér, esetleg a szürke különböző árnyalatainak alkalmazása. Esetenként előfordulhat 1-2 plusz szín alkalmazása.

Egy cég – vagy akár egy termékcsalád/kampány – teljes arculata, „öltözete” is lehet ilyen stílusú.

A minimal design nagyon hatásos egy „zajos” vizuális környezetben, akár egy bolt polcán vagy szinte bárhol, utcán, weboldalon.

„A kevesebb több”- ez a minimal design fő irányelve.

Fontosak a világos nagy felületek, a légiesség, mely egyfajta „levegős teret kölcsönöz” a megjelenésnek . Az ízléses, minőségi tipográfia, az arányok kifinomult elrendezése igen hatásos benyomást kelt.

A skandináv ultra-minimalizmus irányzat több éve hódít és nem érdemtelenül.

Elsősorban a honlapon/weboldalon, de arculattervezésben, kampányban vagy online marketing egyéb eszközeiben is alkalmazhatjuk ezt a stílust.

 

 

2. „Kétféle design keveredése”

Létezik olyan irányzat, mely két különböző, ám sok esetben egymásba fonódó egységes stílust alkot.

Egyik irány: Élénk színek, individualista kortárs képzőművészeti ihletettség és a geometrikus alapformák együttes alkalmazása. A természet ihlette formák, mint a drágakövek, a növények, a márvány, az állatok sematikus leegyszerűsített monokróm  . Élénk, feltűnő színek használata. A divat, formatervezés és építészet világában is megjelenik.

Másik irány: Sok színt használhat, de bizonyos helyzetekben megelégszik 1 szín alkalmazásával. Kézműves hangulatú, szimmetriát kerülő, vonalrendszereket szervesen használó megjelenés.

 

 

3. Vintage-retro design

 

Az elmúlt évek tendenciája tovább gyűrűzik. Most a 80-as évek futurisztikus, bátor színkompozíció hódít. A merész „neonok”, színek és az alapszínek egyfajta nosztalgikus színátmenetes világa. A “múlt kényelme” és a jövőbe mutató technokrata világ keveredése. Színátmenetek bátor használata. Letisztult geometrikus formákon belül megjelenő, a múlt bájos felidézése. Fotókon, mozgóképeken, több irányból élénk színekkel megvilágított kompozíciók. Jellemzően egyik irányból hideg, másik irányból meleg színekkel megvilágított témák.

 

 

4. Geometrikus kollázs

 

Elsősorban a divat, plakát, kampány, prezentációkban megjelenő tendencia. Esetleges és egészen kifinomult, kidolgozott precíz kompozíciók megalkotása. Merész, meghökkentő képi kapcsolatok alkotása. Lehet színes vagy fekete-fehér is, de nincsenek színbeli korlátok. Digitálisan megszerkesztett vagy „odadobott” kompozíció.

 

 

5. Minőségi, hiteles fotók

 

Az igény folyamatosan nő a megfelelő minőségű, hiteles témájú képek iránt. Már nem túl célszerű az internetről letöltött képeket alkalmazni, előfordulhat, hogy sok cég használja ugyan azt a fotót, ami nem a legjobb megjelenési forma. Sokkal többet ér egy a cég belső terét, munkavégzés folyamatát megmutatni. Saját munkatársakról készítsünk képeket és ezeket használjuk. Az sem mindegy, hogy mennyire pozitív benyomást keltünk a képekkel. A pozitív képek jobban vonzzák a szemlélőt és tovább tartja az oldalunkon.

 

 

6. Ikonok

 

Kézi rajz hatású digitális magyarázó rajzok, melyek általában 2-4 színből állnak. Kedves, barátságos megjelenés, mely GIF vagy egyéb mozgóképek formájában is megjelenhetnek. Elsősorban a honlapon, de a social media-ban is érdemes használni (Youtube, Facebook, Instagram, stb.). Sokszor egy működési elv gyorsabban elmagyarázható ezzel a módszerrel, mint képi anyaggal. Népszerűek az „infografika” stílusban készült magyarázó ábrák is. Ezek már jóval élénkebb színekkel is használhatóak, készülhetnek monokróm vagy átmenetes grafikai megjelenítéssel.

 

Budapest

2017. 09. 20