Miért fontos a vizuális megjelenés minősége?

 

 

Egy termék vagy szolgáltatás vizuális megjelenítése lehetőség!

Lehetőség arra, hogy sikeresebb legyen az értékesítés!

Lehetőség arra, hogy a konkurenciát megelőzze!

Lehetőség arra, hogy növelje a vevőkört!

Lehetőség a célcsoport elérésére!

Lehetőség arra, hogy nagyobb elismerést kapjon!

Lehetőség arra, hogy új ideológiákat teremtsen a cégről!

Lehetőség a termék újra pozicionálására!

 

Az első vizuális jel, amivel a fogyasztó találkozik sok esetben a logo és az arculat, termék esetében a csomagolás, kampány esetében a nyomtatott anyagok és online felületek. Természetesen minden vállalkozás esetében kihagyhatatlan az online jelenlét, a weboldal és social media, hogy csak a legalapvetőbbet említsem. Ezek a minimum megjelenési felületek ahhoz, hogy esély legyen az eladásra (hacsak nem olyan a termék, aminek a vevőköre nem a vizuális jelenléttől függ).

 

 

A termék eladásához vizuális rendszerre van szükség.

 

Nem elég leírni az social médiában, amit el akarunk adni. Nem elég egy kép, amit letöltöttünk egy ingyenes oldalról. Nem elég egy logo, amit majd valahogy, valahova teszünk és akkor letudtuk az arculatot. A logot, az arculati elemeket, a termékcsomagolásokat, egységes, egyértelműen azonosítható vizuális rendszerben kell megmutatni. Összehangolt marketingre, kommunikációra és kitalált vizuális egységre van szükség, az online és offline felületeken egyaránt. Alkalmazni kell a kulcsmondatokat és a vizuális kulcsot. Olyan ez, mintha valaki teljes ruházata összhangban van, stílusos megjelenésű. Mivel kifogástalannak látjuk, ezért hamarabb bizalmat szavazunk neki, profi benyomást kelt és hamarabb megvásároljuk, mint a konkurencia hasonló termékét.

 

 

Az ember hamarabb von le következtetést a vizuális benyomásai alapján, mint bármi más alapján.

 

Ez azért van, mert egy kép amit látunk hamarabb hat, mint egy felirat. Hamarabb vált ki negatív vagy pozitív érzelmeket. Ha a fogyasztó nem ismeri a terméket és még nem tudja, hogy milyen a termék ami befolyásolhatja őt vásárlási döntésében, leginkább a vizuális kommunikáció alapján ítélhet. Ezért számít, hogy milyen vizuális anyagot mutatunk be az adott felületen. Ha egy cég életében egyetlen fogaskerék is akadozik, mint például a grafikai megjelenítés, akkor az egész szerkezet összeomolhat, vagy legalábbis nem tűnik meggyőzőnek és nem fejlődik úgy a vállalkozás, ahogy azt tervezzük. Nincs alá vagy fölérendeltség, a marketing minden eszköznek megvan a feladata így a grafikailag készített terveknek is.

 

 

100%-ig érzelmi döntéseket hozunk, aztán ezeket alátámasztjuk racionális magyarázatokkal.

 

Emocionális döntést hozunk mindig. Erre bizonyítékok állnak rendelkezésre. Tehát a vizuális kommunikáció vagy segít vagy ront egy adott helyzeten. Hatalmas felelőssége van céged megfelelő „öltözékén”.

 

 

Elhiszem, hogy kiváló a terméked és azt is tudom, hogy sok munka van benne.

 

A gond az, hogy ez önmagában kevés a sikerhez. Ha nem látják milyen kívül, akkor nem láthatják, milyen belül és el sem jutnak odáig, hogy kíváncsiak legyenek rá. Meg kell mutatni a vizuális kommunikáció eszközeivel, hogy miért van szüksége a vásárlónak a termékre vagy legalább is ki kell alakítani egy vágyat. A külső megjelenésnek tükröznie kell a belső tartalom milyenségét és minőségét. Nem kell elmagyarázni a terméket, mert azt a tartalom megteszi. Azt kell elérni, hogy a célcsoport akarja a terméket vagy szolgáltatást, mert ezzel kielégíti valamelyik alap szükségletét. Ennek megvannak a tervezői módszerei.

 

 

Vagy működik, vagy nem!

 

A tervező grafikus vagy designer felelőssége tehát nagy. A kommunikálandó üzenet megfogalmazása után szükséges a mesterlövészi pontossággal megtervezett grafikai megjelenés, legyen szó arculattervezésről, csomagolástervezésről, weboldaltervezésről, social media kampány tervezésről, kiadvány tervezésről , könyv tervezésről , fotózásról, üzlet belső-külső tervezésről vagy bármely más vizuális megjelenésről…

 

 

Az igények ugrásszerűen nőnek, így folyamatosan tanulni kell, figyelni a világ irányelveit.

 

A design trendekhez alkalmazkodni kell. Ami működött 2005-ben ma már elavult. Ami jó volt 2010-ben ma már senkit sem érdekel. A net mindennapos használatával elképesztő információáramlás van, amivel lépést kell tartani a felelős vállalkozásoknak. A megfelelő vizuális kultúra kihagyhatatlan eleme a megjelenésnek és talpon maradásnak.

 

Budapest

2017. 09. 22.