A vizuális kommunikáció szerepe az online marketingben

 

 

Ma már senki sem kérdőjelezi meg a hirdetések vizuális tartalmának fontosságát.

 

 

100%-ban érzelmi döntéseket hozunk, ezért a célod nem lehet más, mint ezt kihasználva hatást gyakorolni és ezzel elérni a célodat.

 

 

Miért kell neked a kép?

 

Azok a hirdetések, amelyek képeket is tartalmaznak 90%-al nagyobb ottmaradást eredményeznek. Azt hiszem, nem kell mondanom, hogy ez miért lényeges.

Tehát az online marketing kötelező eleme a képi tartalom. Kihagyhatatlan tényező, ezért érdemes olyan minőségben ezt az eszközt felhasználnod, amennyire csak lehetséges.

 

 

Mit jelent a megfelelő minőségű vizuális tartalom?

 

Grafikai tervek vagy/és képek, fotók, amelyek célzottan az adott marketing kommunikációt erősítik. A célod eléréshez a legoptimálisabb eszközt kell választanod. Használhatsz fényképet vagy grafikai tervet, illetve mozgóképet.

Ha például élelmiszert, italt árulsz fontos lehet, hogy a lehető leg étvágygerjesztőbb képeket, kompozíciókat használd. De lehet a célod a megkülönböztetés is, ebben az esetben abban különbözöl a többiektől, hogy míg ők termék fotókat használnak, te másképpen közelítesz a fogyasztókhoz. Ha szolgáltatást árulsz, a hitelesség az, ami talán az egyik legfontosabb. Ki kell találnod azt a mondanivalót, amit magadról üzenni akarsz. A fotóid pozitív kisugárzása is fontos. Gondolj arra, hogy aki még nem látott téged, milyen benyomásokat fog szerezni rólad? Mit fog gondolni rólunk és ez által a cégedről vagy termékedről, milyen véleményt alakít ki?

 

 

Egy kis technika

 

A kép grafikai minősége is kardinális kérdés. Természetesen nem szabad „zajos” és pixeles, kisfelbontású fotókat használnod. Az sem jó út, ha szülinapi képről vágod le magad, mert ott „jól néztél ki”. Rá kell szánni az időt energiát a tökéletes megjelenésre.

Nem kisebb dolog múlik ezeken, mint az, hogy több terméketek vagy szolgáltatást adunk el. Tehát ezt ne hanyagoljuk el.

 

 

Mit jelent a rendszerépítés?

 

Minden egyes részletnek a lehetető legtökéletesebben kell működnie cégedben ahhoz, hogy a kialakult kép jó benyomást keltsen és elérd a célodat. A márkaépítéshez rendszerben kell gondolkoznod. Folyamatosan azon kell agyalnod, hogy lehetne jobban és még jobban kommunikálni a fogyasztóiddal. Az online és offline világban egy rendszert kell kiépítened, ami együtt erősítve egymást meghozzák az eredményt.

Lehetőség szerint az összes vizuális megjelenési felületet használnod kell. (facebook, Instagram, stb.) Rendszeres jelenlétet kell biztosítanod magadnak. Vizuálisan egymáshoz kapcsolódó, azonnal azonosítható látványos tartalomra van szükséged.

 

 

Fotó

 

Letölthetsz stockfoto-at. Ebben az esetben kérdés, hogy “jogtiszta” e a kép, illetve számolnod kell azzal is, hogy sok cég használhatja ezeket, ezért érdemes a nem leggyakrabban letöltötteket alkalmaznod. Nem is beszélve arról, hogy mennyire kellemetlen mikor mondjuk a konkurencia oldalán megtalálod ugyan azt a szép képet. A kívánt igényeknek sok esetben speciális megoldások felelnek csak meg, ezért a készen megvásárolt képek, már nem adnak át elég információt, vagy nem tudják azt és úgy kommunikálni, amit szeretnél. Ilyenkor kell profi fotóst vagy grafikust megbízni. Érdemes minden esetben saját tulajdonodban lévő fényképeket használnod, mert ezzel egyrészt csak neked lesz ilyen, másrészt olyan dolgokat mutathatsz meg a termékedről vagy cégedről, ami rád vagy csak rád jellemző.

 

 

Grafikai tervezés

 

Itt már sokkal nagyobb szabadságod van. Használhatsz stock fotót, saját fotókat, letölthető free képeket, saját rajzokat, vektorgrafikus terveket, ikonokat, tipográfiát stb. Grafikai tervezés esetén sok féle stílusból választhatsz, illetve meglévő arculatod „ízére” szabhatod azt. Sokan értenek a photoshop-hoz , de nem mindenki grafikus. Javaslom, hogy profi szakembert alkalmazz, ha nem szeretnél sok időt, pénzt veszíteni és felesleg köröket futni.

A fogyasztói igények magasak, az egyedibb, minőségi, csak ránk jellemző vizuális tartalom nagyobb bizalmat és hitelességet generál, ami fogyasztásra sarkall. Bármilyen területen is dolgozol érdemes profi vizuális kommunikációt terveztetned.

 

Budapest

2017.10.18